Facebook

Twitter

Instagram

Google plus

Pinterest

Home / Arhitekte / Zaha Hadid

Zaha Hadid

Arhitekte
Nameštaj | Arhitekte | Zaha Hadid
Zaha Hadid

Zaha Hadid se naširoko smatra najvećim ženskim arhitektom u svetu danas. Rođena je u Bagdadu 1950. godine, studirala je matematiku na Američkom Univerzitetu u Bejrutu pre početka njenog arhitektonskog putovanje 1972. na Architectural Association u Londonu.
Do 1979. ona je uspostavila svoju praksu u Londonu - Zaha Hadid Architects - i dobila reputaciju širom sveta po svojim pionirskim teorijskim radovima, uključujući The Peak u Hong Kongu (1983), Kurfürstendamm u Berlinu (1986) i Cardiff Bay Opera House u Welsu (1994).

Radeći sa partnerom Patrikom Schumacherom, njen interes je bio povezivanje između arhitekture, urbanizma i geologije, čija praksa da se integriše uz korišćenje inovativnih tehnologija često rezultirala neočekivanim i dinamičkim arhitektonskim oblicima.
Zahin prvi veliki projekat je Vitra Fire Station u Weil am Rhein, Nemačka (1993); zatim slede značajni projekti uključujući MAXXI u Rimu (2009.), u Centar za vodene sportove u Londonu za Olimpijske igre 2012 (2011.) i Aliyev Centra Heydar u Bakuu (2013.) gde pokazuje svoju potragu za kompleksnim, fluidnim prostorom. Zgrade poput Rosenthal Centra za savremenu umetnost u Cincinnatiju (2003.) i Guangzhou Opera House u Kini (2010.) takođe su prikazali arhitekturu koja menja naše ideje o budućnosti sa vizionarskim prostornim pojmovima koji su definisani od strane naprednog dizajna, materijala i građevinskih procesa.
Ona je bila prva žena kojoj je dodijeljena Pritzker Architecture Prize, verovatno najvažnija nagrada na svetu. Nakon toga ona je nagrađena bezbrojnim drugim nagradama - dva puta RIBA Stirling Prize - i priznanje. Ona je takođe obavljala razne akademske uloge u najrelevantnijim univerzitetima u celom svetu. Njen rad je uključivao dizajn, scenografiju, pa čak i cipele i nakit.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi