Facebook

Twitter

Instagram

Google plus

Pinterest

Home / Građevinarstvo / Eresundski most

Eresundski most

Građevinarstvo
Nameštaj | Građevinarstvo | Eresundski most
Eresundski most

Eresundski most je kombinovani most-tunel na Eresundskom moreuzu koji povezuje gradove Kopenhagen u Danskoj i Malme u Švedskoj.  Most je namenjen za drumski (četiri trake) i železnički saobraćaj (dva koloseka) i najduži je kombinovani most-tunel takve vrste u Evropi. Takođe, most je najduži most na svetu koji prelazi državnu granicu.


Ideja o drumskom povezivanju Švedske i Danske je postojala već dugo pre nego što je projektovanje mosta započeto. Razmatrala se i mogućnost da se most izgradi između Helsingborga i Helsingera, ali je odlučeno da most povezuje Malme i Kopenhagen, pre svega iz političkih, ali i geotehničkih razloga.
Izgradnja mosta počela je 1995, poslednji deo je ugrađen 14. avgusta 1999. a most je službeno otvoren 1. jula 2000. Cena izgradnje celokupne konstrukcije je iznosila oko 4,15 mlrd. evra. Očekuje se da će most isplatiti cenu svoje konstrukcije 2035. godine.


Mostovni deo je ukupne dužine 7.845 m što je otprilike polovina udaljenosti danskog i švedskog kopna. Masa mostovnog dela iznosi 82.000 metričkih tona. Najviši stub mosta visok je 204 m. Železnički koloseci se nalaze ispod drumskih traka. Plovidbena visina mosta je 57 m, ali najveći deo vodnog saobraćaja se odvija preko Eresundskih vrata koja se nalaze iznad tunela.


Na pola puta između dva kopna nalazi se veštačko ostrvo koje se na švedskom naziva Peparholm a na danskom Peberholm što znači Biberno ostrvo i čini dopunu (sa danskim smislom za humor) prirodnom ostrvu Saltholm (Slano ostrvo) koje se nalazi severno od njega. Ostrvo označava kraj konstrukcije mostovnog dela i početak tunelskog dela. Ostrvo je dugo oko 4 km, sa prosečnom širinim od 500 m, a službeno pripada Danskoj. Ostrvo je nenaseljeno i na njemu se nalazi prirodni rezervat.


Veza između veštačkog ostrva i najbližeg danskog kopna je Drogdenski tunel . Tunel je dug 4.050 m od čega se 3.510 m nalazi ispod mora. Razlog za izgradnju tunela umesto nastavka postojeće mostovne konstrukcije bila je prevelika blizina aerodroma Kastrup u Kopenhagenu.


Od 2011. jednosmerni prelaz mosta za automobile košta 43 evra.  Za redovne korisnike mosta postoje značajni popusti do 75%. Mostarina se plaća na švedskoj strani mosta.


Na samom početku saobraćaj na mostu nije dostigao očekivani intenzitet čemu je u najvećoj meri doprinela skupa mostarina. Tokom 2005. i 2006. saobraćaj se intezivirao, delimično zbog svakodnevnoga odlaska na posao određenog broja Danaca, koji iz Danske u Švedsku mostom redovno putuju na posao.


U 2007. godini most je prešlo oko 25 miliona ljudi, od toga 15,2 miliona automobilima i autobusima i 9,6 miliona železničkim saobraćajem, tj. 16.800 vozila i 26.600 železničkih putnika dnevno, ili 67.200 prelazaka dnevno.

Nameštaj | Građevinarstvo | Eresundski most