Facebook

Twitter

Instagram

Google plus

Pinterest

Home / Građevinarstvo / Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu

Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu

Građevinarstvo
Nameštaj | Građevinarstvo | Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu
Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu

Arhitekta Laurent-Saint-Val predlaže novi stambeni most za Amsterdam. Sa fascinantnom mešavinom arhitektonskih stilova, kanalima iz 17.veka registrovanim u UNESCO kao svetska baština, AMSTERDAM, glavni grad Holandije je najveći grad u toj državi, sa skoro 740.000 stanovnika ( 1.5 milion sa periferijom grada), kao i najposećeniji grad Holandije sa više od 3.5 miliona stranih posetilaca svake godine. U 12. veku, Holanđani naseljavaju ovo močvarno područje i negostoljubivi region iz kojeg će kasnije nastati Amsterdam. 500 godina kasnije, tokom 17. veka, Amsterdam postaje centar svetske ekonomije. Danas, glavni grad Batavian Republike svetski je poznat po svojoj otvorenosti ostatku planete, svojoj tolerantnosti i bogatom kulturnom životu. Grad avantura, ribara, neumerenosti i krajnosti; od ogromnih palata do malih kućica, moderna arhitektura razvijena u prostoru između istorijskih fasada građevina, stvarajući poseban izgled koji uzima dah. Zbog male veličine grada, sva zanimljiva mesta se nalaze u okviru relativno male regije, što posetu Amsterdamu čini još prijatnijom.

Ovo je možda jedan od razloga što je Amsterdam toliko popularan među ljubiteljima poezije i arhitekture. Gde god da šetate Amsterdamom, primetićete da je sva konstrukcija napravljena od opeke. Ipak, nije tako uvek bilo jer su prve kuće bile napravljene od drveta. Nakon razarajućih požara 1421-1452 godine, bilo je zabranjeno graditi kuće od drveta. Godine 1669, drvena konstrukcija je u potpunosti zabranjena i ostavljena su samo dva primerka iste. Nesumnjivo da su znanje i dremež arhitektonskog bogatstva u srcima stanovnika Amsterdama bili spremni na buđenje i na materijalizaciju u vidu modernih projekata. To je bilo povezano sa jakom motivacijom i željom da se oda počast drvetu, tako da sam ja odlučio da koristim ovaj moderni materijal, ekološki ali i tradicionalan i univerzalan tokom vekova; material koji pleni svojom vodećom pozicijo u kvaliteti održivosti, fleksibilnosti, prilagođavanja drugim materijalima, efikasnošću i konačno- svojom estetikom.

Drvo, tradicionalni i univerzalni materijal kroz vekove, zauzeo je u poslednjih nekoliko godina vodeće mesto, zahvaljujući ekologiji. Iz tog razloga, nijedan projekat danas, posebno u Amsterdamu, ne može ignorisati upotrebu drveta za nove strukture ili ornamente. Dizajni eksterijera i enterijera ovog mosta su deskriptivni jer naglašavaju upotrebu prirodnih materijala. Spojen sa aluminijumom i čelikom, postiže enormnu prednost jer ovi materijali stvaraju enormno laganu strukturu, predstavljajući vitalne aspekte u odnosu na kvalitet podloge.

Izvanredan građevinski materijal, čelik, može izdržati teško opterećenje i može pokriti veće površine manjim delovima. Za jednostavnu montažu šrafova, nitni ili kod zavarivanja, odgovara jednostavan sistem uklanjanja koji olakšava dodavanja, transformacije, uklanjanja, prilagođavanje ili čak delimično pomeranje strukture. Što se tiče stakla, ono mi dozvoljava da se igram oblicima i osigurava put u moju vlastitu kreativnost. Osim toga, imamo pristup višestrukom izboru stakla: ojačano, laminirano, protivprovalno, izolacijsko itd.

 

Veliki prozori puštaju svetlo i omogućavaju nam predivne poglede u spoljašnjost: bez osećaja zarobljenosti, uz sposobnost mešanja sa starim ili novim konstrukcijama. Uživajte u svetlu i iskoristite najbolje od njega, poštujući sigurnosne zahteve. Jednostavan pristup svim ovim prolazima, otvorenim za svaku obalu, svakako će revitalizovati okolinu i kreirati atraktivan link za ovaj muzej, polako vežući posetioce za ovo mesto kulture; ujedno će predstavljati mesto sastanaka, opuštenih razgovora, relaksacije, bežanja od dnevnih obaveza i opuštene šetnje za sve generacije. Blizu muzeja, na prvom spratu se nalazi prodavnica biciklova, a na vrhu je smeštena bašta. Bašta okuplja ljude svih nacija i njena istorija ne započinje u zatvorenom prostoru. Ovaj prostor daje slobodu imaginaciji, refleksiji i meditaciji, uz osećaj pasivne konfrontacije između smrti i ponovnog rađanja prirode. Filozof Foucault je u bašti video “prostor locirane utopije”.

 

Danas, posebno u ovom gradu, govorimo sve više o biciklu, kao prigodnom i laganom prevoznom sredstvu, alternativi automobilu. Bicikl izmiče zubu vremena i, uprkos razvoju tehnologiji kretanja, zadržava zvoju magičnu primenu. Ova karakteristika se primarno odnosi na urbane regije. U saobraćaju koji osvaja veće gradove, glavni problem jeste zagađenje. Bicikl ne zagađuje okolinu i stvara prijateljski odnos između čoveka i njegove životne sredine. Zbog toga, je vrednost ove prodavnice biciklova, otvorene za svakoga ko želi da svojoj porodici i ukućanima predstavi neophodnu praksu održavanja fiziološkog balansa u životu u gradu koji postaje sve više grozničav, veoma velika.

 

Prijatan kafe sa restoranom, smešteni na drugoj obali na poslednjem nivou, će, po mom mišljenju, privući goste i učiniti njihov boravak izuzetnim. Čini mi se da jaka ideja jeste forma čarolije koja se proteže kroz građevinu koja može da se ponese prilikom odlaska. Ovaj prolaz sa jakim identitetom, kao i njegov evropski i moderni karakter, za svakoga će biti mesto dobrodošlice, mesto otvorenosti za svet danas i sutra, za ljude koji sve više putuju i koji postaju eksperti u poređenju mesta za putovanje, ljude koji žele vrhunsko; ovo mesto će vas zavesti svojim šarmom svaki put kada ga posetite.

Nameštaj | Građevinarstvo | Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu Nameštaj | Građevinarstvo | Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu Nameštaj | Građevinarstvo | Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu Nameštaj | Građevinarstvo | Most za višestruku upotrebu u Amsterdamu