Facebook

Twitter

Instagram

Google plus

Pinterest

Home / Ideje za opremanje / Biljke u žardinijerama

Biljke u žardinijerama

Ideje za opremanje
Nameštaj | Ideje za opremanje | Biljke u žardinijerama
Biljke u žardinijerama

Često se ispred kafića, restorana, trgovina pa i stambenih kuća mogu videti patuljaste crnogorice zasađene u posude raznih oblika i veličina. Međutim, veliki problem kod ovih drvaca predstavlja njihova zahtevnost prema uslovtima, naročito zemljišta. Oni su uglavnom zahtevniji i neotporniji od listopadnih stablašica, pa je vrlo česta pojava da umesto ukrasa u žardinjeri već posle dva-tri meseca imamo potpuno osušenu biljku. Ovo se svakako može izbeći pravilnim punjenjem žardinjere i načinom sadnje. Naročito je važan pravilan izbor same žardinjere. Ona mora imati dovoljno prostora (minimalno dva puta više od busena biljke koju sadimo) i što je najvažnije, mora imati dovoljno velike otvore na dnu, kako bi višak vode mogao nesmetano izaći van, u protivnom dolazi do trulenja biljke.
Na dno žardinjere, do 1/3 visine, postavlja se šljunak, krhotine od cigle, keramičkih pločica i sličnog građevinskog materijala. Ne sme se koristiti šut koja u sebi ima cement, beton i slično, jer će oni začepiti otvore na dnu. Nakon toga se dodaje zemlja, najbolje u sastavu 1/3 ilovače, 1/3 humusa i 1/3 peska. Ukoliko je biljka u busenu postavljamo sloj zemlje, na koji postavimo busen, a zatim posudu napunimo do vrha (3-5cm od gornjeg ruba posude). Ako imamo golo korenje na dnu ćemo prvo oblikovati malo brdašce zemlje, na kojeg će se nalegnuti korenje.

Najvažnije je, a naročito kod četinara, da biljku zasadimo na onu dubinu na kojoj je bila u rasadniku, odnosno da vrat korena ne bude prekriven zemljom. Kada se napuni posuda, zemlju oko biljke treba malo nabiti i biljku lagano povući prema gore, kako bi se prostor oko korena potpuno ispunio zemljom. Nakon sadnje, oko biljke po celoj površini žardinjere treba postaviti 1-2cm treseta i obilno zaliti.  Za biljke u žardinjerama važna je i kasnija nega. Tu se prvenstveno misli na redovno prihranjivanje, jer mala količina zemlje podrazumijeva i malu količinu hrane, a koju biljka brzo potroši. Zato je dobro 2-3 puta tokom vegetacijske sezone okopati zemlju oko biljke i dodati sloj treseta kao pri sadnji. Zimi bi bilo dobro koren zaštititi od smrzavanja tako da se cela posuda omota plastičnom folijom, ili još bolje, slojem slame.