Facebook

Twitter

Instagram

Google plus

Pinterest

Home / Ideje za opremanje / Biljke u žardinijerama

Biljke u žardinijerama

Ideje za opremanje
Nameštaj | Ideje za opremanje | Biljke u žardinijerama
Biljke u žardinijerama

Često se ispred kafića, restorana, trgovina pa i stambenih kuća mogu videti patuljaste crnogorice zasađene u posude raznih oblika i veličina. Međutim, veliki problem kod ovih drvaca predstavlja njihova zahtevnost prema uslovtima, naročito zemljišta. Oni su uglavnom zahtevniji i neotporniji od listopadnih stablašica, pa je vrlo česta pojava da umesto ukrasa u žardinjeri već posle dva-tri meseca imamo potpuno osušenu biljku. Ovo se svakako može izbeći pravilnim punjenjem žardinjere i načinom sadnje. Naročito je važan pravilan izbor same žardinjere. Ona mora imati dovoljno prostora (minimalno dva puta više od busena biljke koju sadimo) i što je najvažnije, mora imati dovoljno velike otvore na dnu, kako bi višak vode mogao nesmetano izaći van, u protivnom dolazi do trulenja biljke.
Na dno žardinjere, do 1/3 visine, postavlja se šljunak, krhotine od cigle, keramičkih pločica i sličnog građevinskog materijala. Ne sme se koristiti šut koja u sebi ima cement, beton i slično, jer će oni začepiti otvore na dnu. Nakon toga se dodaje zemlja, najbolje u sastavu 1/3 ilovače, 1/3 humusa i 1/3 peska. Ukoliko je biljka u busenu postavljamo sloj zemlje, na koji postavimo busen, a zatim posudu napunimo do vrha (3-5cm od gornjeg ruba posude). Ako imamo golo korenje na dnu ćemo prvo oblikovati malo brdašce zemlje, na kojeg će se nalegnuti korenje.

Najvažnije je, a naročito kod četinara, da biljku zasadimo na onu dubinu na kojoj je bila u rasadniku, odnosno da vrat korena ne bude prekriven zemljom. Kada se napuni posuda, zemlju oko biljke treba malo nabiti i biljku lagano povući prema gore, kako bi se prostor oko korena potpuno ispunio zemljom. Nakon sadnje, oko biljke po celoj površini žardinjere treba postaviti 1-2cm treseta i obilno zaliti.  Za biljke u žardinjerama važna je i kasnija nega. Tu se prvenstveno misli na redovno prihranjivanje, jer mala količina zemlje podrazumijeva i malu količinu hrane, a koju biljka brzo potroši. Zato je dobro 2-3 puta tokom vegetacijske sezone okopati zemlju oko biljke i dodati sloj treseta kao pri sadnji. Zimi bi bilo dobro koren zaštititi od smrzavanja tako da se cela posuda omota plastičnom folijom, ili još bolje, slojem slame.

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi