Facebook

Twitter

Instagram

Google plus

Pinterest

Home / Vesti / Od Save do Surčina u dve trake

Od Save do Surčina u dve trake

Vesti
Nameštaj | Vesti | Od Save do Surčina u dve trake
Od Save do Surčina u dve trake

Na deonici od Ostružnice do Dobanovaca završena je i leva traka autoputa, tako da je deo Obilaznice oko Beograda sa surčinske strane sada kompletan. Asfalt je postavljen na 17 kilometara puta i otvaranje se očekuje narednih dana. Vozači će konačno moći da koriste autoput u punom profilu u oba smera. Horizontalna signalizacija između Dobanovaca i Ostružnice je obeležena, a putari su u ponedeljak postavljali saobraćajne znake i zaštitnu razdelnu ogradu.

Radovi na levoj traci mosta kod Ostružnice, međutim, nisu odmakli dalje od početka, iako je pre tačno tri meseca gradilište zvanično otvoreno. Na vidiku nema nijednog putara, a kamoli mehanizacije.

- U toku su finalni radovi koji će omogućiti uključenje u saobraćaj novoizgrađene leve strane deonice. Priprema se izgradnja druge faze Obilaznice oko Beograda, odnosno mosta preko Save kod Ostružnice. Izvođač radova "Strabag" obavlja pripreme prema ugovornim procedurama. Preostalo je da dostave dokumentaciju oko formiranja gradilišta, program i metodologiju izvođenja radova - kažu u "Putevima Srbije".

Osim najavljenih radova na mostu iznad Save, ostalo je još mnogo posla za neimare kako bi ovaj pravac konačno dobio izgled auto-puta. Od pravog koridora deli ga izgradnja leve trake od mosta kod Ostružnice do Bubanj potoka, kao i nastavak izgradnje desne trake od Straževice do Bubanj potoka. Osim trase, ostalo je da se opreme i cevi na levoj strani tunela "Lipak", "Železnik" i da se dovrši leva strana tunela "Straževica".

Da bi Obilaznica bila kompletna, posle spajanja sa auto-putem E75 kod Bubanj potoka, neimarima tek predstoji izazov - trasiranje saobraćajnice do Pančeva, koja podrazumeva i izgradnju još jednog mosta na Dunavu, kod Vinče.

Četvrt veka traje izgradnja obilaznice oko Beograda, a kraj radova se još ne nazire. Izgradnja je počela novembra 1990, ali je ubrzo i obustavljena. Zavisila je od priliva sredstava i bila je prekidana zbog sankcija, bombardovanja, hiperinflacije... Neki objekti, već izgrađeni, bili su tokom bombardovanja 1999. znatno oštećeni, pa je bilo potrebno da se saniraju.

Grafiti

Na Obilaznici u zoni Surčina postavljena je i zaštitna ograda od buke. Metalne table, bahati navijači već su uspeli da naruže. Po njima su ispisani grafiti.

Brojke

- 25 Godina traje izgradnja obilaznice oko Beograda
- 3 Tunela na deonici od Surčina do Bubanj potoka
- 2 Nova mosta biće izgrađena preko Save i Dunava

Izvor: Ekapija