Facebook

Twitter

Instagram

Google plus

Pinterest

Home / Vesti / Počinje izgradnja pasarele od Kalemegdana do Savskog pristaništa

Počinje izgradnja pasarele od Kalemegdana do Savskog pristaništa

Vesti
Nameštaj | Vesti | Počinje izgradnja pasarele od Kalemegdana do Savskog pristaništa
Počinje izgradnja pasarele od Kalemegdana do Savskog pristaništa

Uskoro bi trebalo da počne izgradnja pasarele od Kalemegdana do Savskog pristaništa, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović u petak (27. maja 2016) u Starom dvoru.

– Grad Beograd je prihvatio koncept da centar grada bude velika pešačka zona, koja će pored Knez Mihailove obuhvatiti Kosančićev, Topličin i Obilićev venac i zajedno sa Vasinom ulicom spojiti se preko Kalamegdana sve do Savskog pristaništa – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je namera da ovaj veliki centralni kompleks bude ponovo reprezentativni deo grada, koji će pored domaćih gostiju privući i strane turiste.

– Buduća pasarala, koju će krasiti skulputura našeg istaknutog vajara Mrđana Bajića i britanskog umetnika Ričarda Dikona, biće spoj modernog i tradicionalnog, u velikoj meri će omogućiti nesmetano spuštanje na reku, posebno kada je reč o osobama sa invaliditetom – ukazao je Mladenović.

Ovom prilikom Andrija Mladenović i potpredsednica "Delta holdinga" Marija Desivojević Cvetković potpisali su u ugovor o saradnji na izradi skulpture koja će krasiti buduću pešačku pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa. Naime, "Delta fondacija" će izradu skulpture finansirati sa 300.000 EUR.

Mladenović je zahvalio Delta fondaciji što je prepoznala značaj uređivanja prestonice na način kakav i zaslužuje. Desivojević Cvetković je istakla da će se današnjim potpisivanjem ugovora simbolično spojiti dve najlepše tačke Beograda.

Pešačku pasarelu sa neobičnom skulpturom, koju su pre osam godina osmislili vajar Mrđan Bajić i njegov britanski kolega Ričard Dikon, grad je odabrao prošlog leta kao rešenje koje "neće napasti tvrđavu i zakloniti njene lepote".

Potpredsednica Delta holdinga zahvalila vajarima Bajiću i Dikonu što će Beogradu pokloniti jedno izuzetno umetničko delo koje će, bez sumnje, postati jedno od novih simbola naše prestonice.

Autor dela Mrđan Bajić podsetio je da je realizacija projekta pod nazivom "Odande dovde" započeta 2006. godine i zahvalio Gradskoj upravi Beograda što je odlučno pristupila realizaciji ovog značajnog projekta, kao i Delta fondaciji na izdvojenim sredstvima.

Ova monumentalna skulptura, površine 62 metra kvadratna, biće izrađena od aluminijuma i postavljena na kulu sa liftom visine deset metara. Skulptura će biti pravljena u Beogradu i Londonu, a trebalo bi do februara 2017. godine da bude završena.

Idejni projekat izgradio je Saobraćni institit CIP. ZA izgradnju pasarele koja će grad koštati oko 1,2 mil EUR biće zadužena Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Izradu skulpture platiće "Delta fondacija" sa 300.000 EUR.

Sledeći korak, bar prema ranijim izjavama gradskog menadžera Gorana Vesića je, da se u saradnji sa Vladom Srbije uradi žičara od Ušća prema Kalemegdanu.

Izvor: Ekapija